top of page

EXP: RIZIK

Dragi mladi umetnici,

Udruženje umetnika „Projekat EXP“ vas poziva da nam se i ove godine pridružite kao učesnici na multimedijalnom umetničkom događaju koji će biti održan u Novom Sadu, od 8. do 19. jula.

Događaj će biti svečano otvoren u Galeriji Akademije umetnosti, a dodatne lokacije će uskoro biti objavljene.

Projekat je nastao 2022. godine kao sveprisutna, kolektivna potreba za uspostavljanjem komunikacije između studenata sva tri departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu. U samoj srži utemeljena je nesumnjiva potreba mladih umetnika da u svom radu istražuju, eksperimentišu, da kombinuju i povezuju različite medije, da se angažuju unutar umetničkih kolaboracija, da proširuju svoj izraz baveći se i promišljajući o određenim temama, kao i da svoje stvaralaštvo uokvire kroz direktnu komunikaciju sa publikom. Glavni cilj projekta usmeren je ka traganju za novim uslovima i mogućnostima kreativnog stvaranja za studente i mlade umetnike u zajednici, kao i njihovom međusobnom povezivanju.

Tokom dvogodišnjeg delovanja, organizovali smo dva velika umetnička događaja na kojima je ukupno učestvovalo preko devedeset studenata umetnosti – „EXP: San“ i „EXP: Fragment“, kao i dve manje izložbe u okviru Kaleidoskopa kulture i PDP Konferencije.

Tema ovogodišnjeg događaja je RIZIK i ovom prilikom vas pozivamo da se prijavite sa svojim idejama i razmišljanjima na ovu temu. Ni ove godine ne postoje nikakva ograničenja u mediju u kom izvodite vaš rad, podstičemo vas da razmišljate van ustaljenih okvira, da istražite različite mogućnosti intermedijalnosti i iskoračite u nepoznato. Takođe, umetničke kolaboracije su i ovoga puta dobrodošle, ovo je odlična prilika da se udružite sa kolegama iz različitih oblasti umetnosti, sa drugih fakulteta, smerova i departmana.
 

– Ove godine, konkurs je otvoren za sve umetnike do 35 godina, koji žive, rade ili studiraju na teritoriji Novog Sada.

– Radove možete prijavljivati individualno ili kao umetničku kolaboraciju dve ili više osoba.

 

– Ne postoje ograničenja u mediju – fotografije, crteži, slike, grafike, skulpture, plakati, umetničke knjige, tekstualni radovi, video radovi, instalacije, performansi, kompozicije, audio radovi itd.
 

– Mi ćemo se potruditi da, koliko je to u našoj mogućnosti, izađemo u susret kada je u pitanju obezbeđivanje tehničke opreme, ali sve eventualne troškove materijala, štampe i izrade radova snose autori radova.
 

– Nakon završetka konkursa i selekcije ovogodišnjih učesnika, plan je da se periodično sastajemo u manjim grupama kako bismo zajednički radili na daljem razvoju i realizaciji odabranih ideja i radova.
 

– Možete prijaviti i već započete ili gotove radove koji odgovaraju temi, ali se očekuje da ćete i u tom slučaju aktivno učestvovati na sastancima, te i da ćete biti spremni da promišljate i sa nama istražite različite mogućnosti izlaganja, odnosno izvedbe vašeg rada.
 

– U prijavi je potrebno dostaviti idejni koncept rada, razmišljanja na temu RIZIK, predlog medija u kom bi rad bio izveden, kao i predlog postavke ili načina izvedbe rada. Takođe, obavezno je priložiti i skice radova, vizuelne reference, kao i sav dodatan materijal u vidu linkova za gledanje video materijala, slušanje audio zapisa, PDF dokumente i slično, kako bismo što bolje razumeli vašu ideju pri procesu selekcije radova.

Prijave su otvorene do 1. aprila 2024. godine, do kraja dana.

Sve ostale informacije o Projektu EXP, kao i fotografije sa prethodnih događaja, možete pronaći na našoj Instagram stranici (https://www.instagram.com/exp.projekat/), kao i na našem veb-sajtu (https://www.projectexp.org/). Za sva ostala pitanja, možete nam pisati na našu imejl adresu – exp.projekat@gmail.com.LINK ZA PRIJAVNI FORMULAR: https://forms.gle/WqqKwi5C1H8V15ib6

RIZIK (1).jpg
RIZIK (2).jpg
RIZIK (3).jpg
bottom of page