top of page

O NAMA

zajednička_fotografija_osnivača (COLOR).jpg

“Projekat EXP” nastaje početkom 2022. godine, kao sveprisutna, kolektivna potreba za uspostavljanjem određene vrste komunikacije između studenata umetnosti. Naziv predstavlja koren više različitih reči koje ovaj projekat opisuju na najbolji način – ekspresija, eksperiment, ekspanzija. U samoj srži utemeljena je nesumnjiva potreba mladih umetnika da istražuju, eksperimentišu, da u svojim radovima kombinuju i povezuju različite medije, da se angažuju unutar umetničkih kolaboracija, da proširuju svoj izraz baveći se i promišljajući o određenim temama, kao i da svoje stvaralaštvo uokvire kroz direktnu komunikaciju sa publikom. Glavni cilj je usmeren ka traganju za novim uslovima i mogućnostima kreativnog stvaranja za mlade umetnike u zajednici, kao i njihovom međusobnom povezivanju.
 

Zvaničnim otvaranjem Udruženja umetnika “Projekat EXP” težimo da ojačamo i podržimo umetničku scenu, pre svega mladih i neafirmisanih umetnika, kao i da uspostavimo saradnju sa umetnicima i umetničkim kolektivima u zemlji i inostranstvu.
 

Osnivači Udruženja umetnika "Projekat EXP" su Edvard Winters, Vladimir Janić, Sara Kecman, Darko Sretić i Aleksandar Danguzov.

Vladimir Janić je vizuelni umetnik rođen u Subotici, Srbiji 1998. godine. Osnovne (OAS, 2017-21) i master (MAS, 2021-22) studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Nagrađen je Godišnjom nagradom departmana Likovnih umetnosti za studijski program Novi likovni mediji (2021) i dobitnik je specijalne nagrade na 9. Svetskom bijenalu fotografije (2023). Radio je na video i foto projektima sa Centrom za promociju nauke, Balkan Projects, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Muzejom Vojvodine, U10 Art Space, itd. Vladimirov fotografski rad prikazan je u Fotografiski, pariskom magazinu Fisheye Magazine, Zone Magazine, časopisu Elementi, BBC, ELLE.rs. Njegova glavna vizuelna i konceptualna okupacija leži u problemu komunikacije, koji proučava kroz aspekt kontrole. Sa vizuelnog stanovišta, zanima ga odnos između prikazanog i neprikazanog. Trenutno je na doktorskim studijama (departmanu Likovnih umetnosti) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Edvard Winters je završio osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku novih likovnih medija. Bavi se intermedijalnom umetnošću gde primarno koristi digitalne medije kroz koje istražuje koncept ličnog brenda i vizuelnog identiteta pojedinca. Pored toga bavi se drugim medijima kao što su instalacije u prostoru, performans i video. Do sada je izlagao na preko 30 grupnih izložbi / projekata. Od kojih su neki: instalacija za "Nacionalni paviljon" ARS electronice na festivalu Kaleidoskop kulture, "Crucial spills" performans izlozba u galeriji SULUV, AR igrica za "Games and politics" izložbu Goethe instituta. Pored toga vodio je umetničku radionicu "Anti facial recognition makeup" u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu.

Edvard Winters - Projekat EXP.jpg

EDVARD
WINTERS

384816895_1019436689257828_4275120559647747173_n copy copy.jpg

VLADIMIR
JANIĆ

IMG_7618 copy.jpg

SARA
KECMAN

Sara Kecman je vizuelna umetnica i fotografkinja iz Novog Sada. Završila je osnovne studije fotografije na Akademiji umetnosti 2022. godine, a u oktobru 2023. godine na istom fakultetu upisuje master program za profesora likovne umetnosti. Učestvovala je na više grupnih izložbi od kojih bi izdvojila projekat „Fotografija kao metod vizuelnog istraživanja“ (KS Svilara, Novi Sad, 2019) i grupnu izložbu u okviru Bijenala studentske fotografije (SKC, Novi Sad, 2021) na kom je osvojila Treću nagradu i Specijalnu nagradu za studenta iz Srbije. Pored sopstvene izlagačke prakse, od 2022. godine aktivno učestvuje u organizovanju umetničkih događaja i izložbi u okviru Udruženja umetnika „Projekat EXP“.

323330223_1808420799532396_1712257005278610520_n.jpg

DARKO
SRETIĆ

Darko Sretić (25) živi u Novom Sadu, gde je završio osnovne studije fotografije na Akademiji umetnosti. Od 2019. godine, Darko istražuje različite mogućnosti fotografije i pomera granice ovog medija kombinujući fotografije sa materijalima poput smole i betona. Odrastanje u malom i konzervativnom gradu usmerilo ga je da se uglavnom bavi temama mikroistorije i intimnim sećanjima na mesta iz njegove prošlosti, pokušavajući da sagleda traume i sećanja sa svih strana. Posmatrajući fotografiju ne kao dvodimenzionalnu otisnutu sliku u ramu, već kao trodimenzionalni taktilni objekat. Pored njegovog savremenog pristupa dokumentarnoj fotografiji, Darkova interesovanja se takođe proširuju na modnu fotografiju.

72396567_10217998861420410_3139943744204177408_n.jpg

ALEKSANDAR
DANGUZOV

Aleksandar Danguzov, (1992). Završio srednju elektrotehničku školu smer elektrotehničar elektronike. Od 2003. do danas član Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju – CEKOM iz Zrenjanina, organizacije civilnog društva koja radi sa decom i mladima u oblasti kulture i umetnosti, pre svega dramskog stvaralaštva, gde od 2011. godine postaje član upravnog odbora i projektnog tima. Učestvovao u realizaciji mnogih projekata (pozorišnih predstava, festivala, rad sa gluvim osobama i oštećenog sluha, vaspitno zapuštenim i mentalno dovoljno nerazvijenim osobama, u edukaciji prosvetnih radnika za primenu dramskih metoda u nastavi i mnogim drugim) od kojih su mnogi realizovani u regionu i Evropi. Upisuje Fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2017. godine. Početkom 2020. godine odlazi na razmenu u Hag, Nizozemsku, na Kraljevsku Akademiju umetnosti. Tokom studiranja učestvovao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i regionu.

bottom of page